واکنش وزیرخارجه عربستان به حوادث سفارت تهران و مشهد
واکنش عادل الجبیر وزیرخارجه عربستان به حوادث سفارت تهران و مشهد
دروغ پردازی عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان به حوادث سفارت تهران و مشهد
آخرین خبر از روابط ایران و عربستان |عربستان از ایران شکایت کرد | تماس تلفنی دکتر ظریف و کری
تکذیب فتوای تحریم کالاهای عربستان |عکسهای تجمع اعتراضی در مشهد
واکنشها به حوادث سفارت تهران و مشهد
به نقل از شبکه الاخباریه ؛ "اسامه نقلی،" سخنگوی وزارت خارجه سعودی، پیش از کنفرانس خبری وزیر خارجه عربستان مدعی شد: چند تماس با سفارت سعودی در تهران گرفته شد و کارمندان تهدید به قتل شدند. در ساعت 2:20، جمعیت در برابر سفارت تجمع کردند. کاردار سفارت فورا با وزارت خارجه ایران تماس گرفت و به آنها اطلاع داد و خواستار تامین امنیت و حفاظت از سفارت شد؛ اما پاسخی از مقامات ایران دریافت نشد. در ساعت 9:30 شب شنبه، گروه دیگری در برابر ساختمان سفارت تجمع کردند و کوکتل مولوتوف و سنگ به سوی آن پرتاب کردند. حدود ساعت 2 صبح روز یکشنبه دیده شد که گروه جدیدی در برابر سفارت جمع شده اند و جای افراد قبلی را گرفته اند. دو نفر از این افراد به سفارت حمله کردند و بخش هایی از ساختمان را آتش زدند.
جهت مشاهده وانکش ویر امروز خارجه عربستا به اتش زدن سفارت عربستان سعودی در مشهد و تهران به ادامه مطلب بروید
وی در ادامه ادعایش افزود: حدود ساعت 2:30 صبح به وقت تهران، جمعیت به ساختمان سفارت حمله ور شدند. کاردار سفارت بار دیگر با وزارت خارجه ایران تماس گرفت؛ اما از سوی آنها جوابی نشنید. کاردار ما تلاش کرد، خود شخصا برای تامین امنیت و دیدن ساختمان سفارت اقدام کند؛ اما موفق نشد تا اینکه بعد از ظهر روز یکشنبه موفق شد. اما دید ساختمان دچار خرابی و ویران شده و محتویات آن شکسته و اثاثیه و تجهیزات آن تخریب شده اند. حدود ساعت 3:30 صبح یکشنبه برق منطقه ای که منازل کارمندان و سفارتخانه در آن قرار دارد به مدت یکساعت قطع شد.
ماجرای حمله به کنسولگری مشهد نیز اینگونه شرح داده شد: در ساعت 11 صبح
روز شنبه، یک تاکسی مستقیما به سوی در داخلی کنسولگری حمله کرد؛ اما
مسوولان ایرانی مانع آن نشدند. در حدود ساعت 4:30 بعد از ظهر شنبه، گروهی
در برابر ساختمان کنسولگری تجمع کردند. تعداد آنها بیش از دو هزار نفر بود
که به سوی ساختمان سنگ و کوکتل مولوتوف پرتاب کردند که در اثر آن برخی از
شیشه های خارجی ساختمان شکست. گروهی از آنها به سوی ساختمان حمله کردند؛
اما موفق نشدند. مسوولان ایرانی هم هیچ تلاشی برای جلوگیری از این اقدامات
مجرمانه نکرده و مسببان آن را بازداشت نکردند.
اینجا باید اشاره
کنم که این اولین بار نیست که نمایندگی سعودی در تهران و مشهد دچار این
تعرضات می شود؛ بلکه پیش از این هم در سالهای گذشته مواردی مشابه وجود
داشته است. این حوادث پیش چشمان مقامات ایرانی رخ داده؛ اما آنها تدابیر
لازم را برای تامین امنیت و حفاظت از ساختمان نمایندگی سعودی و کارمندان آن
نکرده اند و مسببان را نیز محاکمه نکرده اند.
بر اساس آنچه توضیح داده شد، سعودی اقداماتی می کند.
سفیر ایران در ریاض در روز شنبه به وزارت خارجه احضار شد و مراتب اعتراض شدید به وی تسلیم شد. در پیام وزارت خارجه، نظام ایران مسوول تعرضات عنوان شد، زیرا بر اساس معاهدات و قوانین بین المللی، دولت پذیرای سفارت مسوول تامین امنیت نمایندگی های خارجی است.
عربستان شورای امنیت سازمان ملل را در جریان این تعرضات قرار داد.
سازمان همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب و سازمان همکاری های اسلامی هم در
جریان قرار دادیم. از شورای امنیت خواستیم امنیت سفارتخانه و کارمندان آن
را بر اساس معاهدات بین المللی تضمین کند.
با همه کشورهایی که
باعربستان رابطه دارند تماس گرفتیم و توضیحاتی درباره اظهارات خصمانه
مقامات ایرانی که منجر به تحریک و تعرض به سفارت سعودی در تهران و کنسولگری
در مشهد شد، ارایه دادیم.
اقدامات اضطراری مربوط به این اوضاع را کردیم و زنان و کودکان کارمندان نمایندگی هایمان را که تعدادشان 47 نفر بود، از ایران خارج کردیم. این افراد قرار بود با پرواز امارات از تهران پرواز کنند؛ اما مقامات ایرانی مانع پرواز آنها شدند بنابر این با پرواز دیگری به سوی کشورمان آمدند. از دولت امارات عربی متحده به علت کمک در خارج کردن کارمندان سفارت تشکر می کنیم. همین طور از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب و شماری از کشورها که در برابر تعرضات به نمایندگی های سعودی در ایران مواضع سرسختانه اتخاذ کردند تشکر می کنیم.
در پایان به شما اطمینان می دهیم که همه دیپلماتها و وابستگان آنها در تهران و مشهد سالم هستند و ما همچنان برای سلامت کسانی که ایران را ترک کردند و کسانی که باقی مانده اند، اهمیت قائل هستیم.
منبع:باشگاه خبرنگاران
---------------------------
عربستان از ایران شکایت کرد
خبرگزاری ایلنا: وزارت خارجه عربستان اعلام کرد به شورای امنیت سازمان ملل و چند سازمان منطقهای از جمله اتحادیه عرب در زمینه حمله به سفارتخانه و کنسولگری در ایران، شکایت کرده است.
پس از آنکه ریاض روابط دیپلماتیک خود با تهران را قطع کرد، وزارت خارجه عربستان نیز در بیانیهای در شبکه اجتماعی «توییتر»، اعلام کرد دولت عربستان از ایران به دلیل حمله به سفارتخانهاش در تهران و کنسولگری آن در مشهد، به شورای امنیت، اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیجفارس و سازمان همکاری اسلامی شکایت کرده است.
براین اساس، «عادل الجبیر» وزیر خارجه سعودی، شب گذشته در کنفرانسی خبری از قطع روابط دیپلماتیک ریاض و تهران خبر داد و مدعی شد دولت ایران در ادامه سیاستهای خصمانه خود در منطقه، به فتنهها و جنگها در آن دامن میزند.
تنشها بین ایران و عربستان پس از آن تشدید شد که وزارت کشور عربستان، روز شنبه حکم اعدام «شیخ نمر باقر النمر» رهبر برجسته شیعه در این کشور را به همراه 46 مخالف دیگر اجرا کرد.
اعدام آیتالله النمر خشم مسلمانان در کشورهای اسلامی از جمله ایران را برانگیخته است.
-----------------------------
تماس تلفنی ظریف و کری
خبرگزاری فارس: روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» گزارش کرد که «جان کری» وزیر خارجه آمریکا از خانه خود در «آیداهو» روز یکشنبه (دیروز) با «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران گفتوگوی تلفنی برقرار کرد.
طبق این گزارش، مقامات دو کشور، محتویات این تماس تلفنی را منتشر نکردهاند اما به وضوح وزیر خارجه آمریکا تلاش داشته است که با اقدامات تلافیجویانه علیه عربستان، بر اوضاع به وجود آمده دامن نزند.
این تماس تلفنی در حالی برقرار شده است که رژیم آل سعود شب گذشته اعلام کرد که روابط دیپلماتیک با ایران را قطع کرده و از همه دیپلماتهای ایرانی خواسته است، عربستان را ترک کنند.
از طرف دیگر وزارت خارجه آمریکا نیز با یک واکنش دو پهلو اعلام کرد: «در حالیکه از هرگونه اعتراض مسالمتآمیزی حمایت میکنیم، در عین حال حمله به تملکات دیپلماتیک را نیز به شدت محکوم مینماییم.»
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز گزارش کرد که مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که تفرقه میان عربستان و ایران نشانه خوبی برای تلاشهای صلحآمیز جامعه بینالملل نیست زیرا این تلاشها به مصالحه دو کشور عربستان و ایران نیاز دارد.
طبق این گزارش، آمریکا خواستار گفتوگو شده است و «جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: «ما معتقدیم که تعامل دیپلماتیک و گفتوگوی مستقیم همچنان برای رفع اختلافات ضروری است و ما همچنان رهبران منطقه را ترغیب میکنیم تا گامهای محکمی برای آرام کردن تنشها بردارند».
-----------------------------
تکذیب فتوای تحریم کالاهای سعودی
خبرگزاری فارس: فتوای منتسب به آیتالله سیستانی مبنی بر حرمت کالاهای ترکی و سعودی واقعیت ندارد.
طی روزهای اخیر استفتایی به نقل از آیت الله سیستانی از مراجع عظام در فضای مجازی منتشر شده که ادعا می کند ایشان مصرف کلیه کالاهای سعودی و ترکی را حرام اعلام کردهاند.
یکی از نمایندگان آیتالله سیستانی در تهران پس از برقراری ارتباط با دفتر آیتالله سیستانی در نجف اشرف تاکید کرد: بعد از انتشار فتوایی مبنی بر حرمت استفاده از کالاهای سعودی و ترکی با دفتر ایشان صحبت و صدور این فتوا تکذیب شد.
------------------------------
عکس: تجمع اعتراضی در مشهد
وب سایت فرارو: معترضان به اعدام شیخ نمر رهبر شیعیان عربستان، در مقابل کنسولگری این کشور تجمع کردند.
در این تجمع، پلیس برای متفرق کردن تجمعکنندگان به استفاده از آبپاشهای فشار قوی متوسل شد.
-------------------------
آیا امکان برخورد نظامی ایران و عربستان وجود دارد؟
در
پی تقابل پیاپی مواضع ایران و عربستان سعودی در موارد مختلف از جمله اوضاع
سوریه، لبنان، عراق و از همه مهمتر مسئله یمن، این بار با به وقوع پیوستن
فاجعه تاثر برانگیز منا و کشته شدن تعداد زیادی از اتباع ایرانی در این
حادثه، رویارویی این دو کشور وارد فاز دیگری شده است.
گرچه پیش از این ایران و دولت سعودی در موارد بسیاری در تضاد بوده اند اما در چند سال اخیر روابط این دو کشور هیچگاه تا این پایه از وخامت نبوده است.
مخالفت دولت عربستان با بازگرداندن اجساد حجاج ایرانی به کشور و پافشاری جمهوری اسلامی ایران بر این امر سرانجام به واکنش تند مقام معظم رهبری انجامید که عدم اجابت درخواست ایران را به منزله تمایل عربستان برای وارد شدن به سطح جدیدی از رویارویی تلقی کرده بود.
این سطح از رویارویی هر چند در سخنان رهبر انقلاب به وضوح معنای نظامی در خود نداشت اما می توان اینطور استنباط کرد که ایران آمادگی هرگونه برخورد از جمله برخورد نظامی با عربستان را دارد.
پیش از این نیز سخنان برخی از مقامات عالی رتبه کشوری و لشکری و مقام معظم رهبری کمابیش چنین گمانه زنی هایی را قوت بخشیده بود، البته مقامات سعودی نیز در این نبرد لفظی از طرف ایرانی پس نیفتاده و به عناوین مختلف از جمله دخالت در امور داخلی و برهم زدن امنیت کشورهای عربی، ایران را متهم کرده اند از این دسته می توان به مصاحبه سفیر سعودی در مصر با خبرنگاران این کشور اشاره کرد که وی ایران را از آزمودن قدرت سعودی های باز داشته و نسبت به عواقب رویارویی هشدار داده بود.
تمامی رخدادهای ذکر شده زنجیره ای ایجاد کرده است تا گمانه زنی ها پیرامون امکان برخورد نظامی دو کشور قوت گیرد.
در نخستین گام برای ارزش گذاری نظامی می توان به آخرین رخداد یعنی فاجعه منا پرداخت. واکنش دولت سعودی در برابر سخنان مقام معظم رهبری عقب نشینی از مواضع پیشین و اعلام استرداد اجساد به ایران بود در حالی که سعودی در برابر رفتار دیپلماتیک دولت ایران راه خودسری و ناسازگاری پیش گرفته و نه تنها نسبت به درخواست های مقام های ایرانی با بی تفاوتی رفتار کرد بلکه در پاره ای موارد حتی دهن کجی و بی ادبی نیز چاشنی کار مقامات سعودی بوده است.
قضیه ذکر شده نشان دهنده این موضوع است که دولت عربستان از رویارویی گاه و بی گاه با ایران ابایی نداشته و از هر فرصتی برای تحقیر و بی اعتبار کردن ایران در منطقه و مجامع بین المللی بهره می جوید ولی به نظر می رسد سعودی ها برای این ماجراجویی خود حد و مرزی قائل هستند؛ هنگامی که پای برخورد نظامی به میان می آید آنها ملایم تر شده و از شدت برخوردهای خود می کاهند و این به معنی اجتناب همه جانبه عربستان از رویارویی نظامی با ایران است.
هرچند عربستان از نیروی نظامی مدرن برخوردار است لیکن بنا به دلایلی آنها از برخورد مستقیم نظامی با ایران اجتناب کرده و ترجیح می دهند از راههای غیرمستقیم به مقابله بپردازند، رویارویی نظامی با ایران در حکم نوعی تهاجم و برخورد فعال به شمار می رود اما مقابله بیشتر حالت منفعل و تدافعی دارد زیرا رخدادهای اخیر منطقه به وضوح نقش فعال ایران را درست در جهت عکس منافع سعودی ها نشان می دهد و همین موضوع باعث شده تا عربستان احساس خطر کرده و در تلاش برای باز کردن جای خود در منطقه باشد.
آنها تنها در یک اقدام منفعلانه سعی در مقابله با رفتار فعالانه ایران در منطقه داشته و با حالتی غافلگیر شده در حال فرار از این وضعیت هستند اما همه این موارد در این حد نیست که سعودی را به نبرد نظامی مستقیم ترغیب کند شاید مهمترین دلیل این بی میلی عدم تمایل آمریکا به رویارویی نظامی با ایران باشد زیرا آنها به عنوان بزرگترین شریک و پشتیبان عربستان نقش و وزن مهمی در تصمیمات سعودی ها دارند عدم تمایل آمریکا برای حضور نظامی دوباره در منطقه به خصوص در مورد مسئله سوریه و یمن، سعودی را به این نتیجه می رساند که آمریکا به هیچ عنوان مایل به افزایش تنش با ایران نیست و همین مسئله یک نشانه مهم برای عربستان است زیرا آنها نه تنها در عرصه سیاسی بلکه در عرصه نظامی و مسائل فنی و تکنیکی نبرد نیز، کاملا وابسته به آمریکایی ها بوده و بدون حضور موثر آنها قادر به حضور نظامی بلند مدت نخواهند بود که نمونه آن در مورد یمن کاملا مشهود است.
از لحاظ اقتصادی نیز کاهش قیمت نفت باعث افت شدید نقدینگی عربستان شده است در حالی که ایران در اثر تحریم ها با کاهش صادرات نفت خود صدمه زیادی از این کاهش ندیده است از طرفی دیگر هزینه های سرسام آور حمایت از وابستگان و حضور نظامی سعودی در بحرین، یمن، سوریه و عراق کمر آنها را زیر بار خود خم کرده است.
در حالی که حمایت ایران از مردم بحرین و یمن و دولت های سوریه و عراق در کمترین و پایین ترین سطح از نظر مالی و بالاترین سطح از نظر پایداری و اثردهی قرار دارد همه اینها از توان عربستان برای یک رویارویی مستقیم میکاهد.
از نظر نظامی و ژئوپلوتیک نیز موقعیت ایران در نگاه نخست شاید چندان برتر به نظر نرسد اما با کمی تامل می توان به دلیل سعودی برای ترس از این موقعیت پی برد. هر چند نیروی هوایی عربستان به لطف جنگ افزارهای پیشرفته، قوی و مدرن نشان می دهد و تمایل سعودی ها نیز در نبردهای نظامی بیشتر به رویارویی از نوع نبرد هوایی است اما آنها خود نیک می دانند که شاید آنها بتوانند جنگ را آنطور که می خواهند آغاز کنند اما نمی توانند آن را به دلخواه خود پیش ببرند و دیر یا زود برگ نبرد نظامی به زیان آنها برخواهد گشت.
با کشیده شدن جنگ بر عرصه دریایی در خلیج فارس و پس از آن به عرصه زمینی در خاک عربستان، برتری نیروی دریایی ارتش و سپاه ایران و همچنین قابلیت بالای ایران در عرصه موشکی به خصوص موشک های بالستیک دور بُرد خود را نشان خواهد داد افزون بر این نیروی زمینی ایران در هر دو بخش ارتش و سپاه چیزی در حدود 10 برابر نیروی زمینی عربستان و حتی بیش از دو برابر مجموع نیروهای زمینی کشورهای حاشیه خلیج فارس تخمین زده می شود که نشان از توان بالای ایران برای یک جنگ بلند مدت تمام عیار دارد.
عربستان به خوبی می داند که جنگ با ایران یک نبرد کوتاه مدت در ابعاد
محدود نخواهد بود و با توجه به آنچه گفته شد دامنه جنگ نیز در صورت وقوع
غیرقابل پیش بینی خواهد بود. همه موارد گفته شده وحشت سعودی ها را از یک
رویارویی مستقیم با ایران به روشنی نشان میدهد.
منبع: میزان